Quantcast
Channel: 433.ro - Muzica clasica, Muzica contemporana | 433. Refugiu. Experimental » D
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Alina-Maria Dumbravă Roetzer

$
0
0

Alina-Maria Dumbravă Roetzer

Născută în 1980 la Bucureşti, Alina-Maria Dumbravă (căsătorită Roetzer) ia primele lecţii de pian la vârsta de 5 ani, descoperind pe parcursul Şcolii de Muzică că este atrasă de „împletirea sunetelor“. După absolvirea Liceului de Muzică „G. Enescu“ din Bucureşti alege compoziţia, urmând Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa Prof. Doina Rotaru). Dintre îndrumători: Lucia Pop (teorie) şi Maia Ciobanu (armonie).

Începe să compună mai întâi lucrări pentru pian (Suite, Monosonata) şi cu pian (Destiny pentru oboi, clarinet, fagot, vioară, violoncel şi pian) – mici piese tonale, sub îndrumarea Prof. Christian Berger de la Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti.

În anul 2003, după absolvirea UNMB, primeşte o bursă de studii „Erasmus – Socrates“ la Facultatea de Muzică din Oldenburg – Germania, la clasa de compoziţie a Prof. Violeta Dinescu, iar din 2005 se înscrie la clasa de compoziţie a Prof. Peter-Michael Hamel, de la Facultatea de Muzică şi Teatru din Hamburg.

Compune lucrări pentru violoncel (LamentaRE pentru violoncel şi percuţie, Liberation pentru opt violoncele, Komunikation pentru violoncel şi acordeon), pentru trompetă (Suche şi Dialog und Monolog, Open the Door), un trio (Rush hour pentru flaut, oboi şi fagot), lucrarea „Steluţe“ pentru violă solo, ajungând să scrie chiar pentru orchestră: muzică de balet (Legende în 2 acte) şi Nie wieder Krieg, pentru cor şi orchestră mică.

În anul 2000 obţine Premiul 1 la Concursul de compoziţie „Paul Constantinescu din Bucureşti şi Premiul 1 la Concursul International de compoziţie „Carl von Ossietzky“ din Oldenburg, Germania.

Lucrările tinerei compozitoare au fost interpretate de către solişti şi ansambluri renumite ( „Archaeus“ şi de Cornelia Petroiuviolă), la Bucureşti, Iaşi şi în străinătate („Kuss–Quartett“), la Hamburg, Lübeck, (Oldenburgisches Blechbläserquintett“), la Oldenburg, Stuttgard. La Concursul de Compoziţie Carl von Ossietzky din Oldenburg s-a organizat un simpozion, intitulat “Un portret al Alinei-Maria Roetzer”, unde s-au cântat lucrările compozitoarei. În cadrul premierii Concursului Internaţional de Compoziţie “Komponistenkolloquium” s-a cântat lucrarea Nie wieder Krieg.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images